måndag 8 februari 2016

Påverkar MOBILTELEFON och Wi-Fi-STRÅLNING våra liv?

Redan 1996 bestämde Federal Communications Commission, FCC, i USA ett juridiskt maximum på mobiltelefonstrålning.

Tjugo år senare, har mobiltelefoner revolutionerat hur vi kommunicerar med varandra. Tekniken har utvecklats dramatiskt. Dagens smartphones kan vibrera, sjunga, visa HD-filmer, göra bilder och videor, vi kan kolla e-post och navigera med globala positioneringssystem.

Ändå står de 20-åriga FCC-reglerna fortfarande kvar. Skyddar reglerna fortfarande allmänheten från strålning som kommer från mobiltelefoner och Wi-Fi nätverk? Vi tvivlar på det.

Vetenskapliga studier i flera nationer har skapat oroande frågor om eventuella samband mellan daglig mobiltelefonanvändning och allvarliga hälsorisker. WHO har förklarat att mobiltelefonstrålning kan kopplas till hjärncancer. Många studier om fertilitet har påvisat att mobiltelefonstrålning kan minska antal et spermier och kvaliteten på dessa. Andra pratar om hälsoproblem såsom förändrad ämnesomsättning i hjärnan, sömnstörningar och beteendeförändringar hos barn.

Dessa studier är inte definitiva, och mycket mer forskning behövs. Men de ger upphov till allvarliga frågor som kastar tvivel om lämpligheten av FCC-reglerna för att skydda folkhälsan. FCC-reglerna tar inte hänsyn till risker för utvecklingen av barns hjärnor och reglerna avser endast kortvarig mobilanvändning, inte daglig mobilanvändning under årtionden.

Under tiden finns det många saker man kan göra för att skydda sig från denna typ av strålning:

1. Använd ett headset eller en högtalare.
Välj antingen trådbundet eller trådlöst. Om du väljer trådlöst, se till att ta ur ditt headset från örat när du inte är i ett samtal. Eller använd telefonen i högtalarläge.

2. När du är i användning, håll telefonen bort från kroppen.
Varför? Mängden strålning som absorberas av huvudet och kroppen minskar dramatiskt med även en liten distans. Placera inte telefonen i fickan eller ha den fäst vid bältet. Detta gäller även när du använder headsetet.

3. Text mer, prata mindre.
Telefoner avger mindre strålning när man skickar SMS än när man pratar.

4. Ring när signalen är stark.
En svag signal betyder att telefonen måste arbeta hårdare för att sända sin signal. Forskning visar att exponering för strålning ökar dramatiskt när mobiltelefonsignaler är svaga.

5. Förvara inte telefonen i fickan eller nära sängen.
När en telefon är på och inte används, sänder fortfarande den ut en intermittent signal för att ansluta till närliggande mobiltelefonmaster, vilket innebär att strålningsexponeringen fortfarande sker.

6. Stäng av hemmaroutern när den inte används
Du kommer att minska strålningen på ett enkelt sätt, sova bättre och kanske till och med minska din månatliga Internet-faktura.

7. Sätt telefonen i "flygplansläge" när du sover.
Detta kommer att minska den mängd strålning som man får under natten.



Inspirerad av mindbodygreen "Mobiltelefon strålning är riktiga"

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar